Trend: Robotar är här för att stanna

Tidigare, när det tog flera år för produkter att gå från planering, till produktion och leverans såg det ganska annorlunda än vad det gör idag. Tekniken var långt ifrån lika utvecklad men de senaste åren har det mer eller mindre exploderat. Både i tempo och teknik. När den första smartphonen kom var den revolutionerande, idag är virtual reality, mobiltelefoner, gester, amazons alexa (allt integrerat och ihopkopplat) mångas vardag. Och mer vill vi ha. 

Produktlivscyklerna ser annorlunda ut idag

Den snabba utvecklingen och möjligheten att tjäna pengar gör att produktlivscykeln är betydligt kortare idag än tidigare. Det i sin tur ställer mycket högre krav på snabbare lanseringar och snabbare utveckling. Det enda sättet att leva vidare på idag är att kontinuerligt leverera nästa version, sedan nästa, och nästa. Idag vill vi människor ha allt NU, det finns en ständig förväntan på nästa nya sak som inte fanns tidigare. I framtiden kommer kontinuerliga processer växa sig ännu starkare, det kommer bli ett krav för att hinna med. Tre timmar mellan planering och leverans kommer inte vara orimliga tidsramar när det är dags att släppa en ny uppdatering. 

Robotar automatiserar och effektiviserar visst arbete

Vi är helt enkelt på väg mot snabbare tider, vilket kräver att kontinuerligt få ur sig nya versioner. Men för att hinna med behöver vi lite stöd, till exempel i form av automatisering och effektivare processer. Det är här robotarna kommer in i bilden. Deras främsta uppgift är att utföra uppgifter som ingen människa kan klara lika snabbt (eller klara alls) och automatisera onödiga, manuella processer som både drar ut på tiden och kostar pengar. Robotarna kommer alltså främst ersätta de som jobbar med förberedande arbetsuppgifter. 

Några exempel på robotar som idag redan finns på marknaden och tros växa sig ännu större är journalistikrobotar, rådgivningsrobotar och juridikrobotar. Ett bra exempel på när en robot är ett utmärkt verktyg att använda sig av, är när det ska rotas fram en stor mängd statistik på kort tid, något som människor faktiskt inte kan göra manuellt med samma goda resultat. När det kommer till handel kan robotarna göra att finansiell rådgivning omfamnas av flera, private banking som tidigare främst var för de rikaste. 

Men, glöm aldrig bort det mänskliga behovet... 

Det är en vanlig oro hos många inom testutveckling idag att de inom några år kommer förlora sina jobb, i takt med att allt fler tjänster automatiseras och tas över av robotar. Men den oron är än så länge hyfsat obefogad, eftersom robotars främsta uppgift är att automatisera och effektivisera arbetsuppgifter som annars tar lång tid att göra manuellt och kostar företag mycket pengar i form av fler anställda som utför dem. Men det är inte den enda anledningen till att ni kan sitta ner i båten och hålla er lugna ett tag till. Den mänskliga testningen är så otroligt viktig och kommer fortsätta vara det även i framtiden, framför allt när det kommer till användarvänlighet. Den dagen då robotar faktiskt kan både koda och avgöra hur en färg känns för ögat i en app, då kanske det är dags att börja oroa sig lite mer. 

Ytterligare en viktig sak att ta i beaktning när det kommer till människa VS robot, är att än så länge kan robotar inte se skillnad på en hund och en muffin. Och den kunskapen är väldigt självklart för oss människor, eller hur?

hundellermuffins

Sammanfattning

Den snabba utvecklingen kräver redan idag kontinuerliga leveranser och kontinuerlig kommunikation i utvecklingsteamen. När det kommer till att speeda upp leveranserna kan vi ta hjälp av robotar och andra smidiga verktyg, men de är inte inte så vassa på kommunikation. I takt med att alltmer automatiseras växer oron för många som jobbar inom test att deras jobb ska försvinna, men än så länge tror vi inte att det finns anledning till oro! Den bästa kombinationen är helt enkelt människa och maskin tillsammans. 

Att hålla koll på trender och nya arbetssätt som ständigt dyker upp är en vanlig utmaning för många av dagens QA Managers. Vill du ha marknadsutsikter och expertinsikter för den moderna QA Managern? Ladda ner vår e-bok!  

New call-to-action

 

Vi rekommenderar också