Fördjupad kompetens för testare och utvecklare kommer krävas i framtiden

Tidigare var det mer regel än undantag att testare och utvecklare hade helt separerade jobb. När utvecklarna hade gjort sitt jobb lämnade de över till testarna som gjorde sitt. Idag, när tvärfunktionella utvecklingsteam och höga krav på en snabb time-to-market blir avgörande för att lyckas i hård konkurrens blir det allt vanligare att företag söker testutvecklare, personer som har tillräckligt med kunskap om båda områdena för att kunna utföra alla delar av arbetet. 

För att lyckas med agila projekt i tvärfunktionella team krävs en stor flexibilitet av varje teammedlem och deras teamleader. Tvärfunktionella team utgår främst från kompetenser framför arbetsroller, och tanken är att teamen ska vara oberoende och självständiga. Men för att detta ska fungera behöver teammedlemmarna ha tillräckligt bred kompetens för att kunna vara på olika positioner i teamet. 

Viktigare med full stack developers i framtiden

Daniel Karlsson jobbar som QA coach på Etraveli, där hans arbetsdagar i första hand spenderas i ett tvärfunktionellt team. Han jobbar dagligen med kvalitetssäkrings-frågor i ett DevOps kontext. En annan del av hans tjänst innebär att kontinuerligt hålla koll på branschen, utreda och implementera tekniker, idéer och metoder som syftar till att förbättra kvalitetsarbetet.

Daniel Karlsson blogg

– Jag tror att det kommer bli ännu viktigare med så kallade full stack developers i framtiden, personer som är bekväma med både back end och front end. Både testare och utvecklare behöver ha förståelse för lite kodning, förstå metodiken, processer och best practises av systemutveckling i det stora och det lilla, säger han.

Testare och utvecklare behöver också ha en större förståelse för sin domän idag än tidigare, något som Daniel tror kommer bli ännu viktigare i framtiden.

– Idag måste du förstå mer av det du jobbar med, förstå faktorer, hur du ska kvalitetssäkra ditt arbete. Fördjupa dig mer i tekniken, hänga med och vara noggrann. I framtiden kommer du som testare eller utvecklare behöva jobba mer som en detektiv och grotta ner dig i detaljerna.

Mer jobb på mindre tid 

Det är en utmaning för många idag att vi har mindre tid på oss att göra mer jobb än tidigare, Daniel tror att det i sig ökar risken för att många kommer ha svårt att hantera balansgången mellan effektivitet och kvalitet.

– Jag tror att det kommer bli en större differens på människor som kommer kunna hantera den typen av förändring i sin roll. Personer som bara sitter och klickar sig igenom gränssnitt efter gränssnitt, följer manuella testfall och inte riktigt förstår varför de gör som de gör kommer vara ganska lätta att ersätta med till exempel automatiserade tester, säger han. 

Sammanfattning

Den snabba utvecklingen ställer högre krav på kortare leveranstider och rätt kvalitet. Det i sin tur ställer redan idag höga krav på att utvecklare och testare kontinuerligt lär sig nya saker och utvecklas. Daniel Karlsson, QA coach på Etraveli är övertygad om att både testare och utvecklare behöver bredda och fördjupa sin kompetens ytterligare i framtiden för att hänga med i svängarna. 

Vill du läsa mer? I vår e-bok har vi samlat expertinsikter och framtidsutsikter för QA Managern som vill vara i framkant. Ladda ner den här! 

New call-to-action

 

 

Alla blogginlägg

Vi rekommenderar också