State of testing survey 2019 - Nya metoder och ny teknik som testas

"State of testing survey" är världens största undersökning för testare och görs årligen av företaget Practitest. Med sina cirka 1000 deltagare från 80 länder världen över syftar undersökningen till att förse alla i branschen med relevant och intressant information, bland annat om vad testare själva anser att de har för utmaningar, vilka kompetenser de behöver och vad de gissar blir stort i framtiden. I det här blogginlägget tittar vi på några av de delarna som vi tyckte var mest intressanta i årets rapport. 

När 2018 års rapport släpptes skrev vi ett blogginlägg där vi bland annat tog upp faktorer som att teamen blir mindre, att allt fler testare utför arbetsuppgifter som inte är traditionella för deras roll och att en mycket viktig egenskap som testare är att ha god kommunikationsförmåga. Nyligen släppte Practitest 2019 års rapport och även om många resultat liknar förra årets till mångt och mycket finns det några saker som helt klart är värda att kika lite extra på i år. 

Precis som tidigare år deltog personer i roller såsom testingenjör, QA ingenjör, testledare, testmanagers och testare. Av årets deltagare bestod högst andel procent (27 %) av testingenjörer eller QA ingenjörer.

Utvecklingsmetoder och testmodeller

Agilt är fortfarande den mest relevanta arbetsmetoden, något som författarna av rapporten tror även kommer hålla i sig nästa år. Men det som är riktigt intressant här är att för första gången på fyra år kommer DevOps som metod före vattenfall, som i sin tur visar lägre siffror än i förra årets rapport. DevOps har även ökat markant i popularitet från förra året, från förra årets 28 procent till 36 procent i år.

Utvecklings- och testmetoder: 

Skärmavbild 2019-06-27 kl. 13.25.06

"Nya" områden som testas ökar 

Något som skiljer sig en del från 2018 års rapport är andelen procent kopplat till vilka områden som deltagarna uppger att de testar. Den största ökningen har gjorts på området såsom Microservices, säkerhet och AI/Machine learning, alla tekniker som kommer fortsätta vara aktuella i flera år framåt men som fortfarande anses vara hyfsat nya. De här typerna av ny, modern teknik kommer kräva att testare lär sig att använda både nya arbetssätt och verktyg. 


System och teknik som testas: 

Skärmavbild 2019-06-27 kl. 13.20.48


Utmaningar för testteamen och fortsatt mindre team 

I rapporten listas en rad vanliga utmaningar för testare, där deltagarna har svarat på vilka av dem de tycker är mest utmanande. Förra året hamnade storleken på teamen högst upp på listan, i år är det mest utmanande istället att få tidigt engagemang i arbetet från företagets sida. 

Skärmavbild 2019-06-27 kl. 14.31.30

 

Årets rapport indikerar, precis som förra årets, att storleken på teamen fortsätter att minska, vilket troligtvis beror på att agila och kontinuerliga metoder (till exempel DevOps) blir allt mer populära, som vi såg ovan. 

Storlek på testteamen: 

Skärmavbild 2019-06-27 kl. 13.14.53


Utöver det vi har sammanfattat ovan finns det förstås ytterligare mycket intressant information i rapporten, bland annat svar på frågor om vilka kompetenser som behövs för att lyckas med testning och vad managers letar efter när de ska anlita testare. Vill du läsa rapporten i sin helhet? Ladda ner den här.


Sammanfattning 

Varje år görs en stor undersökning där cirka 1000 deltagare från 80 länder runt om i världen får svara på frågor som rör test. Nu är 2019 års undersökning klar och i det här blogginlägget sammanfattar vi några av de mest intressanta sakerna. 

Att bygga och underhålla mjukvara blir alltmer komplext. Därför behöver vi utveckla fler och fler verktyg och tekniker för att hänga med och vara konkurrenskraftiga. Det gör det svårt att hitta balansen mellan kvalitet och innovation, struktur och kaos. Vår CQA-guide är skapad för att hjälpa dig med just det, ladda ner den nedan!

LADDA NER GUIDEN

Alla blogginlägg

Vi rekommenderar också