Så funkar Prestandatest!

Idag ställer vi otroligt höga krav på användarvänlighet, funktion och prestanda men trots det är det förvånansvärt få som jobbar väldigt lite eller inte alls med just prestanda. I och med digitaliseringen och den utveckling som har skett är det minst sagt riskfyllt att "slarva" med vissa tester då företagets publika applikationer är avgörande för en affär. Och hur ska du veta att en produkt verkligen uppnår dagens höga krav om du inte har testat alla delar som måste testas?

Vi tror att det finns flera anledningar till att prestandatest ännu inte är en självklar del av testarbetet för alla. En av dem är att man inte riktigt har förstått vad prestanda faktiskt är, vilka fördelar det ger och hur man ska jobba med prestandatest. Jag har därför skrivit en guide där jag går igenom precis det här och i det här blogginlägget delar jag med mig av lite av innehållet.

Vad är prestandatestning?

Prestandatester är tester som går ut på att identifiera hur ett system kommer att fungera i produktion med belastning. Dessa tester är en del av de som kallas ”Icke- funktionella tester”. Det finns även en del olika begrepp inom prestandatest, några av dem förklarar jag närmare i guiden, såsom lasttester och utmattningstetster. Min kollega har även skrivit ett blogginlägg tidigare om vanliga begrepp inom prestanda

Varför är prestandatestning viktigt?

Det finns undersökningar som visar att 58 % av användarna lämnar en webbsida om den tar längre tid än 3 sekunder att ladda. Ett långsamt och instabilt system kommer inte användas länge, om det finns andra alternativ. Med prestandatest får du bland annat veta hur systemet beter sig under belastning, hur svarstiderna ser ut samt får underlag för förbättringar.

Tidigarelägga prestanda-tester (Shift left)

Det en god idé att testa och åtgärda brister tidigt, innan man bygger vidare på lösningen. Ta för vana att prestandatesta ofta. Incheckad kod kan också påverka prestanda och även till synes små förändringar kan påverka slutresultatet. Att tidigarelägga testerna för att identifiera problem när de är ”top of mind” hos utvecklaren gör det effektivt att hitta problem, trots att testerna inte är särskilt realistiska när de körs i en utvecklingsmiljö.

Analysera och visualisera

Ett sätt för att visa hur det går med prestandan och skapa engagemang är att visualisera den. Exempelvis kan en publik ”dashboard” visa hur mycket last som körs och hur svarstiderna ser ut över tid. Det blir tydligt när prestandaavvikelser inträffar och man slipper lägga tid på att tolka/analysera och felsöka.

Sammanfattning 

I en tid som idag,  när den agila transformationen accelererar allt snabbare blir det enklare att tumma på extremt viktiga saker såsom kvalitet, prestanda och användarupplevelse. Samtidigt hårdnar konkurrensen och användarens upplevelse blir helt avgörande för företagens överlevnad. Att prestandatesta hjälper oss att få kontroll och mer kunskap kring vad som levereras för att kunna säkerställa kvaliteten.

Jag hoppas att guiden ger dig några nya insikter och lärdomar om prestandatest så att du kan komma igång på bästa sätt.
Kategori: Teknik

ADDQ - guide prestandatest

Gå tillbaka

Vi rekommenderar också