Michael Albrecht: 3 tips för att lyckas med ett agilt arbetssätt

Att lyckas med att agilt arbetssätt är inte allt helt lätt. Det skiljer sig en hel del från att jobba med mer traditionell mjukvaruutveckling, till exempel i den planerande världen. I den här videon delar vår affärscoach Michael Albrecht med sig av sina 3 bästa tips för att lyckas med agilt arbete.

Det kan vara svårt att gå ifrån saker som “alltid har fungerat”, att våga släppa på kontrollen och våga testa ett nytt arbetssätt. I de flesta fall innebär dock inte dessa förändringar något negativt, snarare tvärtom. När det gäller just mjukvaruutveckling så leder det agila arbetssättet till exempel till snabbare leveranser och ett närmare samarbete mellan teamen. Men oavsett anledning till att du har valt att arbeta agilt kan det förstås kännas svårt att komma igång. Hur ska du gå tillväga och vad ska du tänka på?

Se videon där ADDQ:s affärscoach Michael Albrecht delar med sig av sina tre bästa tips för att lyckas med ett agilt arbetssätt: 

MA- Utmaning-rätt

 1. Se till att alla förstår syftet 

Alla som är inblandade i er transformation, eller i ert sätt att arbeta måste vara med på tåget. De måste förstå ert “varför” och syftet med att arbeta agilt. Från den högsta ledningsnivån och sedan på alla nivåer till de som utvecklar produkten. När man inte riktigt har koll på syftet kommer det bli otroligt svårt, om inte omöjligt, att lyckas med att få igenom ett nytt arbetssätt.

2. Skapa rätt arbetsmiljö

Även arbetsmiljön är viktig för att lyckas med det agila arbetssättet. Här vill man jobba med små team, som dagligen jobbar nära varandra och som är duktiga på att samarbeta. Men för att det ska fungera ultimat behöver teamen få de rätta förutsättningarna. Teamen behöver kunna sitta bredvid varandra och få möjlighet att arbeta ostört.

3. Förtroende och tillit

Att det finns en stark tillit på olika nivåer är otroligt viktigt när man jobbar agilt. Det räcker inte att medlemmarna i ett team har tillit till varandra, det måste även finns förtroende för ledning och leverantörer. Framför allt måste det finns ett förtroende för våra kunder, de som faktiskt beställer produkten.

Sammanfattning

För att lyckas med ett agilt arbetssätt finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Tre av dessa är att se till att alla förstår syftet med varför ni väljer att jobba på ett visst sätt, att skapa rätt arbetsmiljö för teamen och ett starkt förtroende.

Vi på ADDQ hjälper företag med bland annat agil verksamhetsutveckling och agil coachning. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss! 

JAG VILL VETA MER

 

Alla blogginlägg

Vi rekommenderar också