Kommer testning kallas testning år 2030?

De senaste åren har det hänt mycket med utvecklingen, det går fortare än någonsin och det händer nya saker hela tiden. Det ger förstås många nya möjligheter när det kommer till test, men det ställer även andra krav på de som jobbar inom test. I början på oktober höll Joel Montvelisky ett frukostseminarium hos oss på ADDQ, med fokus på vad som lett oss fram till där vi är idag, hur utvecklingen i branschen har sett ut och vad vi tror om framtiden. 

Joel Montvelisky är Cheif Solution Architect på PractiTest har jobbat inom QA och test i 22 år och är en av grundarna till världens största enkät för testare, “State of testing Survey” . I det här blogginlägget sammanfattar vi delar av hans presentation. 


Världen förändras och tur är väl det på många sätt. För att lyfta ett citat som Joel använde i sin presentation; “Change is usually an evolution more than a revolution”. Så låt oss titta lite närmare på utvecklingen för testare de senaste åren. 

Det finns flera faktorer som har pushat utvecklingen av test till dit vi är idag, här är tre av dem: 

Faktor 1: Utvecklingen av arbetsmetoder

En stor och viktig faktor som har lett fram till hur vi testar idag är utvecklingen av arbetsmetoder som skett de senaste decennierna. Till skillnad från tidigare, då vattenfallsmetoden var den enda inom utveckling, finns det idag ett smörgåsbord av arbetsmetoder att välja bland.

Faktor 2: Den tekniska utvecklingen

Även tekniken har utvecklats mycket de senaste åren, vilket är ytterligare en anledning till att test har förändrats. Det började någonstans för länge sedan med första Windows, för att sedan fyllas på med Netscape. Så småningom började vi använda internet till roligare saker, än att bara leta efter information. Nya enheter utvecklades så som smartphones och ipads, och en mängd olika operativsystem fanns plötsligt tillgängliga. Idag är molntjänster, internet of things, big data och blockchain sådant som växer sig allt större.

Faktor 3: Utvecklingen av yrket testare

Men det är inte bara förändrade arbetssätt och den tekniska utvecklingen som har lett fram till hur det ser ut idag, även yrket testare i sig har utvecklats mycket. Tidigare var det vanligare att en person enbart jobbade med inom sitt specifika specialistområde. Men snabba metoder och andra arbetssätt kräver andra kompetenser, vilket har lett till att utvecklare och testare både behöver bredda och fördjupa sin kompetens. Jämfört med tidigare, så innebär det rent konkret att många testare fortfarande har sin specialistkompetens, men att de behöver bli så pass duktiga inom andra områden att de kan hantera dem arbetsuppgifterna bra.

Så, varför testar vi?

En stor anledning till att det ser ut som det gör idag är att även anledningarna till varför vi testar har förändrats under årens lopp. 1999 och åren runt där, handlade det främst om att testa för att säkerställa att alla buggar var fixade innan en produkt skulle lanseras. Allt skulle vara noga kontrollerat och inga fel eller buggar fick förekomma.

Efter några år, runt 2000, började allt fler jobba mer agilt. Tekniken gjorde det möjligt att jobba backend och med fler enheter. Det började äntligen gå att göra mer med produkten innan än att bara lösa buggar innan produkten skulle släppas. Syftet var då främst att förse produkter och tjänster med visibilitet för att hjälpa intressenter att ta taktiska och strategiska beslut. 

Idag ser det återigen annorlunda ut. Det främsta syftet med test nu är istället att snabbt kunna leverera produkter med rätt kvalitet och övervaka kundens nöjdhet. Det är viktigare än någonsin att inte glömma bort att mycket av produktens kvalitet ligger i hur kunden upplever dem, oavsett eventuella buggar.

Hur ser det då ut i framtiden? Troligtvis fortsätter det att gå åt det här hållet, men exakt vad som händer får vi vänta med spänning på!

Sammanfattning 

De senaste åren har det hänt mycket inom test och utveckling. Ny teknik och nya metoder utökar möjligheterna men ställer också andra krav. Joel Montevelisky, Cheif Solution Architect på PractiTest, höll nyligen ett spännande frukostseminarium hos oss på ADDQ där han pratade om vilka faktorer som lett fram till hur utvecklingen ser ut idag, hur syftet med test har förändrats och vad han tror händer i framtiden.

Att hålla sig ständigt uppdaterad på marknaden är idag en vanlig utmaning för många team managers inom QA. I vår e-bok hittar du flera vanliga utmaningar och anledningarna till varför de är så viktiga att hantera. Ladda ner den redan idag! 

New call-to-action

Alla blogginlägg

Vi rekommenderar också