5 faktorer som är viktiga för millennials när de söker jobb

Utvecklingsmöjligheter, kollegor och moderna arbetsmiljöer är några av faktorerna som är viktigare för den yngre generationen och har lett till att spelreglerna på arbetsmarknaden i stort sätt har skrivits om. För att lyckas attrahera den nya generationen gäller det att hänga med i svängarna och ha vissa saker på plats. 
Millennials, ett ord som de flesta nog har hört vid det här laget. Men vad betyder det egentligen? Här är själva definitionen enligt Wikipedia: 

“Millennials eller generation Y som de också allas innefattar de som föddes 1982 och framåt (exakt årtal kan skifta beroende på källa). Det som utmärker generationen generellt är ökad användning och förtrogenhet med kommunikation, media och digital teknik.”

Tidigare har lön och fina bonusar länge legat på topplistan för vad många av oss prioriterar när vi söker jobb. Men i och med generation Y:s intåg på arbetsmarknaden i kombination med de möjligheter vi har idag (till exempel tekniskt) ser listorna nu ganska annorlunda ut, vilket flera undersökningar pekar på. De vill må bra, trivas på jobbet och utvecklas.

För dig som jobbar som team manager med ansvar inom QA och har som uppgift att fylla ett utvecklingsteam med rätt kompetenser, kan det vara bra att ha koll på vad den här generationen attraheras av, eftersom de snart kommer utgöra majoriteten av arbetsmarknaden. 

Här är fem faktorer som är viktiga för millennials: 

En stark företagskultur

På vissa arbetsplatser känns det nästan som att det sitter i väggarna så fort du kliver innanför dörren (det gör det ju inte, eftersom det sitter i människorna, men du förstår poängen). Kulturen på en arbetsplats är mer eller mindre en nyckelfaktor när millennials väljer jobb. De letar i stor utsträckning efter arbetsgivare som matchar deras personlighet och vill kunna identifiera sig med företagets värderingar.


Flexibelt arbete

Med dagens teknik har vi stora möjligheter att påverka var och när vi vill jobba. En av anledningarna till att detta är viktigt för millennials är att de i större utsträckning än den äldre generationen är mer måna om en bra balans mellan jobb och privatliv. De vill ha tid över för familj, vänner och hobbies, vilket är möjligt med dagens teknik på ett helt annat sätt än tidigare. Det handlar inte om att de vill jobba mindre, utan mer om att det är ett nytt sätt att jobba på som låter dem styra sitt arbete mer själva. 


Modern arbetsmiljö

Sättet vi kommunicerar på har förändrats mycket i takt med digitaliseringens intåg. Snabba chattprogram, samarbetsplattformar och molntjänster som gör det möjligt att komma åt vårt arbetet var vi än befinner oss är bara några exempel. Den yngre generationen vill kunna kommunicera med kunder på samma sätt som de gör med sina vänner, vilket kräver en modern IT-miljö. De ställer också höga krav på att tekniken ska fungera, alltid. 


Utvecklingsmöjligheter

Viljan att utvecklas har länge varit en drivkraft för många i yrkeslivet, oavsett generation. Men de senaste åren har det blivit ännu viktigare, speciellt när det kommer till generation Y. De är generellt mer otåliga när det gäller att ta sig framåt i karriären. Om möjligheten till att utvecklas eller klättra på karriärstegen saknas hos hens aktuella arbetsgivare, är de ofta inte sena med att leta sig vidare efter en ny arbetsplats med utrymme för utveckling.


Kollegor 

En annan faktor som är viktig för millennials är gemenskap, något som ibland kan hänga ihop med företagskulturen. Bra relationer på arbetet, både med kollegor och närmsta chef spelar stor roll för hur de trivs på arbetet. Om arbetsuppgifterna inte skulle kännas jättekul, men relationen till kollegor är utmärkt väger det ofta upp det eventuellt lite tråkiga jobbet. Självklart är en kombination det bästa. 


Sammanfattning

År 2025 förutspås cirka 75 procent av arbetsmarknaden bestå av millennials. Därför är det viktigt för dig som arbetsgivare, eller rekryterande team manager, att ha full koll på vad som attraherar den generationen. Deras listor på vad som är viktigt på jobbet ser nämligen ganska annorlunda ut jämfört med äldre generationer. 

Att hitta rätt kompetens till utvecklingsteamen är en av flera vanliga utmaningar som dagens team managers inom QA brottas med idag. Vill du läsa mer om vilka utmaningar som finns och varför det är viktigt att lösa dem? Ladda ner vår e-bok!

New call-to-action

 

Vi rekommenderar också