Det heuristiska oraklet som räddade Hubble-teleskopet [video]

Tester bedrivs för att förhindra att en mjukvara ska vara felaktig och orsaka problem. Oraklet, eller i det här fallet ett heuristiskt orakel används i testsammanhang och sitter på svaret huruvida resultatet på mjukvaran är rätt eller fel. Se klippet när jag berättar om ett sådant, när en testare upptäckte två buggar i Hubble-teleskopet och räddade hela projektet. 

Oraklet i Delphi är kanske det de flesta människor tänker på när någon nämner ordet "orakel". Men det är inte det vi syftar på i det här blogginlägget - här tänkte vi istället fokusera på det orakel som används i testsammanhang, framför allt i testautomatiserings-sammanhang. Jag träffade en person en gång som berättade om höjdpunkten i hans testkarriär, vilket var när han jobbade med Hubble-teleskopet. I klippet nedan berättar jag mer om testaren och varför hans upptäckt av två buggar i teleskopets mjukvara var höjdpunkten: 

orakel, textad


Han insåg att Hubble-teleskopet främst sysslade med roten-ur beräkningar. De ingenjörer som hade skrivit koden hade gjort en noggrann uträkning som bestod av cirka 100 decimaler. I och med att uträkningen var central ville testaren göra ett test på den och genomförde därför en beräkning som han sedan jämförde med Hubble-teleskopets beräkning. Han lät testet köras över natten och undersökte resultatet nästkommande morgon; mjukvaran hade två buggar.

Om han inte hade gjort det testet hade buggarna helt enkelt inte hittats. Det hade inneburit att teleskopet hade skickats upp i rymden med felaktig mjukvara och någon gång under färden hade felet uppstått vilket troligtvis hade resulterat i total katastrof.

Att bygga och underhålla mjukvara blir alltmer komplext. Därför behöver vi utveckla fler och fler verktyg och tekniker för att hänga med och vara konkurrenskraftiga. Det gör det svårt att hitta balansen mellan kvalitet och innovation, struktur och kaos. Vår CQA-guide är skapad för att hjälpa dig med just det, ladda ner den nedan! 

LADDA NER CQA GUIDEN

 

Vi rekommenderar också