Därför är testorganisationer kvar i den planerande världen

Det planerande arbetssättet bygger på att det från start skapas en detaljerad projektplan, utvecklarna allokerar utifrån de resurser som finns och genomför sedan arbetet. Ett sådant arbetssätt gör det svårt att göra förändringar under utvecklingsarbetet eftersom projektplanen redan är satt från början och tänkt att följas till punkt och pricka. Men trots att det planerande arbetssättet innebär en hel del utmaningar i relation till dagens snabba utveckling är det många organisationer som fortfarande befinner sig i den världen.

De senaste åren har det hänt mycket inom testutveckling, vilket inte är så konstigt med tanke på dagens tempo. För att spara tid, pengar och hålla hög kvalitet i varje leverans har fokuset skiftat från verifierande till mer utforskande testning, något som de agila och kontinuerliga arbetssätten är mer anpassade för än i den planerande världen. Det beror på många faktorer, bland annat har kravbilden en förmåga att förändras eftersom teknik och mjukvara uppdateras kontinuerligt. Då fungerar inte längre det äldre, mer traditionella sättet för utveckling lika bra. 

Trygg vana och gammalt tankesätt 

Det finns flera anledningar till att testorganisationer fortfarande befinner sig i den planerande världen. En av anledningarna är att de helt enkelt är vana vid den typen av projektledning. Genom att skapa en projektplan och tillsätta en projektledare får beslutsfattare ofta en god överblick för hur lång tid, samt vilka resurser ett projekt kräver. Det kan också upplevas tydligare vad det förväntade resultatet kommer bli när det finns en detaljerad plan från start. Men det planerande tankesättet är ett arbetssätt som blir alltmer utdaterat på grund av att dagens utveckling kräver ett mer agilt och flexibelt arbete. Dock är många beslutsfattare vana vid samma metoder som de alltid har använt, då är det lätt hänt att de blir kvar i sitt gamla tankesätt. Utan att egentligen tänka på att mer moderna metoder kan ge fler fördelar. 

En annan anledning till att företag är kvar i det gamla arbetssättet är att de agila och kontinuerliga metoderna fortfarande kan kännas lite diffusa när det kommer till att redovisa vilka exakta resultat som uppnås med utvecklingen. Samt att de nya, mer moderna metoderna ställer andra krav på beslutsfattare att de ska kunna fatta beslut med relativt kort varsel, eftersom det dyker upp förändringar under arbetets gång som de snabbt kan behöva ta ställning till.

Gamla, tunga system sätter stop för utvecklingen

Ytterligare en vanlig anledning till att företag håller fast vid mer traditionell utveckling är att de har tungrodda, gamla system som gör det svårt att jobba mer flexibelt. I dessa fall känns det oftast lättare att stanna kvar där, eftersom det ofta är avancerade och dyra projekt att byta ut stora system.

Vad innebär de agila och kontinuerliga arbetssätten?

De agila och kontinuerliga arbetssätten visar sin fulla förmåga när en förändring behöver genomföras. Istället för att beslutsfattare ska behöva diskutera resursallokering och vad som är en rimlig förändring i förhållande till budget kan istället utvecklingsteam som arbetar kontinuerligt eller agilt fokusera på vad som behöver genomföras först. I de agila och kontinuerliga världarna jobbar utvecklingsteamen hela tiden med mindre delar än i den planerande världen, vilket lättare möjliggör att snabbt hantera de förändringar som uppkommer under arbetets gång.

Sammanfattning

Trots att utvecklingen hela tiden går snabbare och ställer högre krav på mer agila och snabbare metoder, så finns det många företag och beslutsfattare som fortfarande befinner sig i den planerande världen. Det kan bero på att företag använder sig av äldre system som är alltför dyra och komplicerade att byta ut. Men det kan också bero på ledningens tankesätt, som fortfarande är kvar i gamla tankesätt.
Kategori:Teknik 

Att bygga, testa och underhålla mjukvara blir alltmer komplext, vilket är anledningen till att vi behöver utveckla nya verktyg och metoder för att hänga med och vara konkurrenskraftiga. Vill du veta mer om hur du levererar bättre produkter snabbare till kund, med både lägre kostnad och lägre risk? Då ska du titta på vårt inspelade webinar om kontinuerlig transformation.
New call-to-action

Alla blogginlägg

Vi rekommenderar också