Våra mest lästa blogginlägg om prestanda

Idag är kraven på funktion, användarvänlighet och prestanda högre än någonsin och hur
ska du som företag säkerställa att du kan leverera detta till slutanvändaren utan att ha
gjort alla nödvändiga tester innan du skickar iväg produkten? Det blir svårt! Men trots att det här är så viktigt är det många företag som fortfarande inte har kommit igång med prestandatest. Därför vill vi dela med oss av lite inspiration. Luta dig tillbaka i solstolen eller i hängmattan och njut av våra mest lästa blogginlägg om prestanda. 

1. Ordlista Prestanda - de vanligaste orden och begreppen 

Att prestandatesta sina mjukvaror är väldigt viktigt för att vara säker på att de klarar av
den kapacitet de är tänkta att klara av. Inom prestanda är det dock en hel del ord och
begrepp att hålla koll på, har du till exempel hört talas om APM, Trådar och Percentil? Alla dessa
är tre vanliga begrepp inom prestanda och betydligt fler finns på den listan. Här hittar du vår ordlista om prestanda i sin helhet

2. 3 trender inom prestanda

De senaste åren har det gått i en rasande fart när det gäller mjukvaruutveckling, test och
kvalitetssäkring. Prestanda har inte riktigt haft samma framfart, men på sistone har vår konsult David Rosshagen börjat skönja några trender som han tror kommer förändra sättet vi idag bedriver prestandatester på. Här delar han med sig av dessa och sina tankar om vad han tror att de kommer förändra

3. 3 verktyg för dina prestandatester

Att prestandasysta sina system och produkter är minst lika viktigt som alla andra tester. Ändå är det många företag som fortfarande inte har kommit igång med prestandatest. Vi tror att det finns flera anledningar till det, varav en är att det är svårt att veta vart man egentligen ska börja. Till att börja med är det av flera anledningar viktigt att välja rätt verktyg. Först och främst måste verktyget kunna testa det du avser att det ska kunna testa. Sedan behöver det även passa in i organisationen, sett till vilken kompetens som finns, på vilket sätt man vill leverera systemen, vilka krav på licenskostnader som finns och så vidare. I det här blogginlägget har vi därför samlat tre tips på vilka prestandatest-verktyg du bör spana in! 

4. Att visualisera prestanda 

Det är viktigt att visualisera sin prestanda ur flera aspekter och för flera målgrupper. Men det kan vara svårt att veta vad som är meningsfullt att visualisera. För vad gör du om du hamnar i ett läge där du stirrar på en skärm fullproppad med grafer och oklara mätvärden, som faktiskt ger noll nytta? Ytterligare en viktig fråga att ställa är förstås vad du ska tänka på när du sätter upp visualiseringen. I det här blogginlägget delar vid med oss av konkreta tips på vad du ska tänka på när du planerar och implementerar visualiseringen. Och förstås, hur du drar nytta av den. 

5. Icke funktionella krav inom prestanda 

Att kalla ett segt system som inte kan användas för icke funktionellt kan vara lite missvisande. Dessa krav har nämligen inte med själva funktionen att göra, varifrån namnsättningen kommer ifrån. Kraven är dock helt väsentliga att uppfylla för att systemet ska fungera tillfredsställande för flertal användare i olika situationer. Här tittar vi närmare på vad som kan räknas till icke funktionella krav, hur de utformas och exempel på prestandakrav. 

Vill du lära dig ännu mer om prestanda? Då vill jag passa på att även tipsa dig om vårt webinar som ADDQs Magnus Winqvist och Michael Eklöf höll tidigare i våras. Där delade de med sig av sina erfarenheter och sin expertis om hur man uppnår bättre kontroll, ökad kvalitet och prestanda samt nöjdare slutanvändare. Om du är nyfiken på deras föreläsning och vill se den i efterhand, kan du göra det via knappen nedan!
Kategori:Teknik 

New call-to-action

Alla blogginlägg

Vi rekommenderar också