3 trender inom AI som påverkar test

Under flera år har det pratats om AI. Spekulationerna har varit många kring hur det ska påverka oss som människor, branscher vi jobbar i och våra arbeten. De senaste åren har utvecklingen av AI mer eller mindre exploderat och först nu kan vi få en bättre överblick över det hela. Att hålla ständig koll på omvärlden och vilka trender som gäller kan hjälpa dig som QA Manager att hålla dig i framkant i en värld som hela tiden snurrar allt fortare. 

AI är redan i full gång med att påverka flera delar av utvecklarens livscykel, från den första konceptualiseringen i mjukvaran, till test, implementering och löpande underhåll. Det är dock än så länge svårt att sia om exakt hur AI kommer påverka test i framtiden, men det som går att se redan nu visar på flera positiva effekter. Ett exempel är att AI kan hjälpa utvecklare att skapa produkter med bättre funktionalitet, som är mer responsiva för användaren. Ett annat är botar som hjälper till att hitta buggar i systemen. I takt med att appar och mjukvaror i större utsträckning börjar använda AI, så kommer det även påverka testarens vardag mer.

Här är tre trender inom AI att hålla koll på:

1. Robotar 

Vi har tidigare skrivit om att robotar är här för att stanna. I takt med att vi hela tiden är på väg mot snabbare tider, krävs det mer av många arbeten, både när det gäller tempo och effektivitet. Robotar används därför för att automatisera och effektivisera vissa processer, som både är för dyra och tar för lång tid att utföra manuellt. Manuellt fabriksarbete är ett vanligt exempel på arbeten som i allt större utsträckning tas över av robotar.

2. Maskininlärning (Machine learning)

Machine learning handlar om att få datorer att “lära” sig utifrån data utan att programmera datorerna för just det, något som inte varit möjligt tidigare. Under 2017 började det ta fart på allvar och under 2018 spås det växa sig ännu större. Machine learning gör det möjligt att enklare hantera stor data och är nästa naturliga steg efter automatisering. Det hjälper utvecklare att testa snabbare, säkrare och mer effektivt.

3. "Allt" blir smart 

Vi har redan full koll på smartphones, som hela tiden blir ännu smartare. Idag är det inte bara smarta assistenter som används flitigt AI har också gjort det möjligt att göra våra hem och arbeten smartare. Enheter som enkelt integreras med varandra och kan styras från ett och samma ställe. Det stället förstås höga krav på att enheterna är kompatibla för just detta. 

Sammanfattning

Det har pratats om AI ett tag, men det är först på senare tid som det har börjat få stort genomslag. Men för många är det fortfarande ett relativt okänt område, samtidigt som det i framtiden kommer vara ett viktigt område att ha full koll på. I det här blogginlägget hittar du därför tre trender inom AI som troligtvis kommer påverka test och utveckling mycket i framtiden.

Att hänga med i den snabba utvecklingen är en vanlig utmaning för många QA Managers idag. Men metoder och arbetssätt blir snabbare än någonsin utdaterade, vilket gör att det är ett måste att hänga med. Vill du få fler expertinsikter och framtidsutsikter för den moderna QA Managern? Ladda ner vår e-bok!

New call-to-action
Alla blogginlägg

Vi rekommenderar också